Duurzame fabriek

Ontwikkel een gedetailleerde roadmap, waarin je per periode verbeterpunten en specifieke doelstellingen opneemt, om jouw bedrijf en productieproces te verduurzamen. Ga gedurende vijf bijeenkomsten aan de slag met experts. Maak jouw bedrijf efficiënter en bespaar kosten.

Het traject

In deze ‘Community of Practice’ (CoP) delen mkb-maakbedrijven uit dezelfde keten hun kennis en ervaringen over economisch verantwoord produceren, waarbij de gevolgen voor het milieu tot een minimum worden beperkt. Economisch verantwoord produceren speelt hedendaags ook binnen de maakindustrie een grote rol. Er moet van circulariteit een strategische pijler worden gemaakt en er moet duurzamer gewerkt worden, dit zorgt voor een groenere wereld.

Naast het delen van kennis hierover, wordt er onder begeleiding van één of meerdere experts gewerkt aan een roadmap voor verbetering van het productieproces.

Voor wie is dit traject?

Het traject is geschikt voor Mkb-bedrijven uit de ketens manufacturing, health, agriculture/food, bouw en mobility. Degene uit de organisatie die het beste mee kan doen is iemand van management of afdelingsmanagers. Het bedrijf moet beschikken over een fysieke productieomgeving binnen het eigen bedrijf. Daarnaast moet je een overzicht hebben van de producten en productieprocessen van je bedrijf.

Wat levert het op?

Aan het einde van het traject heb je met de roadmap duurzaam produceren een call-to-action voor de andere medewerkers om de maatschappelijke- en bedrijfsdoelen te realiseren, en een duurzaam productiebedrijf te worden.

Na afloop van de bouwsteen kunnen we je helpen door middel van het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, het zoeken naar de mogelijkheid tot financiering voor het verduurzamen of doorverwijzen naar andere Digital Hub Noordwest partners of bedrijven die ze kunnen helpen bij het toepassen van nieuwe productiemethoden of duurzame materialen en het implementeren van de duurzaamheidsoplossingen.

Aansluitend op deze Community of Practice kan je deelnemen aan bijvoorbeeld de workshops ‘Robotics for industry’ of ‘Additive manufacturing, digital production and supply chain’. Het deelnemen aan de activiteiten binnen deze bouwstenen kan helpen bij het realiseren van het verduurzamen van productieprocessen.

Kosten en tijd

Het traject wordt kosteloos aangeboden als onderdeel van het EDIH Digital Hub Noordwest programma. Het enige wat je hoeft te investeren is je tijd en energie. Je besteed gemiddeld 12 tot 16 uur voor het hele traject. Je woont vier tot vijf bijeenkomsten bij die ieder drie uur duurt.

Interesse om deel te nemen?

Bedrijven kunnen van start gaan in het traject wanneer er plek is en afhankelijk van de planning van de 3D Makers Zone. Vul het onderstaande formulier en kom in contact met onze Digital Business Developers. Zij zullen de behoeftes van je bedrijf met je in kaart brengen en je in contact brengen met de trajectorganisatoren.

Partners betrokken bij het organiseren

Digital Business Developers bij jou in de buurt

  • Noord-Holland

    De partnerorganisaties binnen Noord-Holland zijn ROM InWest, Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, 3D Makers Zone, ONHN (Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord), SURF en Techport.

  • Utrecht

    De partnerorganisaties binnen Utrecht zijn ROM Utrecht Region, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, en Koninklijke Metaalunie.

  • Flevoland

    De partnerorganisaties binnen Flevoland zijn Horizon Flevoland en Aeres Hogeschool.

Blijf op de hoogte