Home

Cybersecurity

Net als dat je je kantoor beveiligd en op slot doet voor inbraak, moeten bedrijven hun digitale infrastructuur beschermen tegen cyberaanvallen. Dit is niet alleen preventie voor het bedrijf, maar ook je klanten en partners. Dit is met de exponentiele stijging van de hoeveelheid data en de toenemende waarde die de data heeft steeds belangrijker aan het worden. Dit hoef je niet allemaal alleen uit te zoeken en op te zetten. Er zijn vele workshops, evenementen en programma’s die ondernemers ondersteunen. Start vandaag met stappen nemen voor het te laat is.

Wat is cybersecurity?

Met cybersecurity heb je processen, procedures en technologie in plaats voor het beschermen van computersystemen, netwerken en digitale informatie tegen ongeoorloofde toegang, aanvallen, schade of diefstal. In de snel veranderende digitale wereld van vandaag is cybersecurity niet langer een optie, maar een absolute noodzaak. Bedrijven staan voortdurend bloot aan geavanceerde digitale bedreigingen die hun meest waardevolle bezittingen kunnen aantasten. Hieronder valt Malware, Ransomware, Social Engineering, Phising, Interne bedreigingen en geavanceerde aanhoudende bedreigingen. Leer meer over wat dit inhoud.

Afbeelding: ontworpen door Freepik

Waarom is cybersecurity essentieel voor uw bedrijf?

  • Bescherming van uw gevoelige gegevens: Je bedrijf beheert dagelijks vertrouwelijke informatie, zoals klantgegevens en financiële data. Het is cruciaal om deze gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en cyberaanvallen, om zo het vertrouwen van je klanten te behouden en juridische risico’s te vermijden.
  • Voorkomen van financiële verliezen: Cyberaanvallen kunnen je bedrijf direct en indirect financieel schaden. Van het betalen van losgeld bij ransomware-aanvallen tot verlies van productiviteit en reputatieschade, de kosten kunnen enorm oplopen. Met de juiste maatregelen voorkom je deze risico’s.
  • Voldoen aan wet- en regelgeving: In Europa gelden strenge regels voor databeveiliging en privacy, zoals de GDPR en de NIS2-richtlijn. Het naleven van deze regelgeving is niet alleen een wettelijke verplichting, maar voorkomt ook zware boetes en reputatieschade.
  • Bescherming van uw bedrijfscontinuïteit: Een cyberaanval kan bedrijfsactiviteiten ernstig verstoren of zelfs volledig platleggen. Door proactieve beveiligingsstrategieën te implementeren, zorg je ervoor dat je bedrijf altijd operationeel blijft, ongeacht de dreiging.
  • Beveiliging van uw intellectueel eigendom: Je innovaties en ontwikkelde technologieën vormen het hart van je concurrentievoordeel. Onze oplossingen zorgen ervoor dat je intellectueel eigendom beschermd blijft tegen diefstal en spionage.

Lees meer over het belang van cybersecurity en welke richtlijnen zich aan moeten houden in het kennisartikel van Smart Industry

Het artikel geeft meer informatie over de NIS2-richtlijn, een aantal praktische tips waar je mee kan beginnen en het onderscheid tussen IT- en OT-beveiliging

Smart Industry artikel

Onze cybersecurity workshop

Voorkomen is beter dan genezen, maar als het mis gaat moet je een concreet plan hebben zodat je snel en direct actie kan ondernemen bij een datalek of cyberaanval. Hierdoor minimaliseer je de hersteltijd samen met de financiële- en reputatieschade. Iedere soort cyberincident noodzaakt andere acties en processen. Stel je eigen Cybersecurity Contigency Plan (CCP) op gedurende vijf bijeenkomsten. Onder begeleiding van experts werk je een CCP uit, ga je hem testen en evalueren. Zo doe je tijdens de workshops:

  1. Cyber weerbaarheidsscan
  2. Risicoanalyse
  3. Uitwijk en herstelplan (DRP) opzetten
  4. Oefenen en herhalen
  5. Evaluatie

De workshop vind in het najaar plaats bij 3D Makers Zone. Meer informatie volgt.

 

Landelijk cybersecurity aanbod

Er zijn steeds meer initiatieven voor het ondersteunen van bedrijven met cybersecurity. Om het toegankelijk te houden worden sommige kosteloos beschikbaar gesteld of kan je aanspraak maken op een voucher. Hieronder zijn een aantal organisaties en websites met workshops, informatie of evenementen over cyber:

  • European Digital Innovation Hubs Nederland: Naarst de Digital Hub Noordwest zijn nog vier andere EDIHs in Nederland die ieder workshops en evenementen aanbieden aan ondernemers. Kijk hier voor een overzicht.
  • Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC): Dit centrum is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze identificeren en duiden op risico’s en trends, verbinden partijen, kennis en informatie en voorkomen maatschappelijke schade en beperken dreigingen. Op hun website zie je het laatste nieuws en ontwikkelingen en als jouw bedrijf zich aansluit krijg je toegang tot sectorafhankelijke producten- en diensten van het NCSC.
  • Digital Trust Center: Dit centrum helpt organisaties met advies en tools om veilig digitaal te ondernemen. Ze stellen informatie beschikbaar over de NIS2-richtlijn, de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen en nog veel meer. Daarnaast zijn er verschillende quickscans om te kijken in hoeverre jouw bedrijf het op orde heeft en quizes om de kennis van jezelf of je werknemers te testen.