De onschatbare bijdrage van studenten aan ondernemers

Studentenprojecten, waarbij studenten een opdracht uitvoeren die geworteld is in de praktijk, zorgen voor een connectie tussen ondernemers en onderwijs die gaat verder dan de opleiding voor de toekomstige carrière. De tijd investeren in deze studentenprojecten bij hogescholen en universiteiten kan tot unieke waarde leiden voor ondernemers op verschillende vlakken. Dit kan variëren van het ontdekken van nieuwe concepten tot het identificeren van toekomstig talent. Er valt veel te halen uit deze unieke samenwerking. Ondernemers die eerder hebben samengewerkt met het onderwijs delen hun ervaring en de voordelen van studentenprojecten voor hun bedrijf.

2 april 2024 3 min.

Buiten de kaders

Werken met studenten brengt een frisse blik op je vraagstuk, bedrijf en sector. Het kan resulteren in onverwachte ideeën of eindproducten. Dit ervaarde merkbureau Comfy in hun samenwerking met de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht¹. “De ideeën waren goed doordacht, goed onderbouwd, passend bij de doelgroep en er zit veel potentie in” was de conclusie in de terugblik op het project. Studenten brengen een onbevangen kijk op vraagstukken met zich mee door hun onbekendheid met het bedrijf en de sector. De individuele leergierigheid en innovatieve mentaliteit van de opleiding stimuleert vernieuwende ideeën en benaderingen binnen projecten.

Dit wordt versterkt door het werken in multidisciplinaire teams in een project. Bijvoorbeeld in de samenwerking tussen Velotech.AI en de Hogeschool van Amsterdam werkten studenten van verschillende opleidingen samen. “Wat ik heel goed vind aan de HvA is dat ze multidisciplinaire teams creëren vanuit wiskunde, elektrotechniek of applied AI. Ze passen dan iets toe in de praktijk met een educatieve achtergrond.” legt Willem Schellekens van Velotech.AI uit. Iedere kennisinstelling heeft een breed scala aan opleidingen waardoor er veel verschillende combinaties gemaakt kunnen worden voor multidisciplinaire samenwerkingen.

Besparen terwijl je er veel voor terug krijgt

Studentenprojecten faciliteren marktonderzoeken of prototypeontwikkeling van hoge kwaliteit zonder de hoge kosten. De expertise van de docenten wordt dan gecombineerd met de daadkracht van de studenten. Dit resulteert in een aantrekkelijke mogelijkheid voor ondernemers die een nieuwe markt willen betreden of net zijn begonnen. “Bij het leerproces over technologie, markt of problemen is uitgebreid onderzoek vaak tijdrovend. Terwijl je tal van andere bedrijfstaken beheert, kunnen studentenonderzoeken voorkomen dat je essentiële kansen mist of onbedoelde fouten maakt. Het samenbrengen van studie, educatie en praktijk is zeer waardevol, waarbij alle partijen profiteren.” spreek Willem over zijn ervaring.

In de volgende versnelling

Het proces voor productontwikkeling versnelt door de samenwerking met studentenprojecten. Het proces wordt in meerdere kleine onderdelen opgedeeld en wordt in een relatief korte tijd uitgevoerd. De duur van elk onderdeel is afhankelijk van het curriculum van de kennisinstelling. Doorgaans is dit vier tot acht weken en gekoppeld aan een afstudeerproject, soms tot twintig weken. Door deze korte sprints kunnen ondernemers concepten eerder testen en itereren voordat ze volledig worden geïmplementeerd in het bedrijfsleven.

Dit proces is vergelijkbaar met de lean startup methode. Hierbij wordt een cyclus doorlopen van bouwen, meten en leren om producten te ontwikkelen. Willem Schellekens heeft met deze methodiek ervaring en past dit graag toe in onder andere studentenprojecten. “In plaats van op aannames te werken is het beter om data te verzamelen op een snelle manier om beslissingen te informeren. Deze vorm van experiment design is breed toepasbaar en kan weken van ontwikkeling besparen.”

Elkaar versterken

Het verbinden van onderwijs en ondernemers heeft positief effect op een grotere schaal. Studenten worden in direct contact gebracht met wat er in de praktijk speelt. “Er is een echte noodzaak en een realistische situatie. Hier worden studenten en de docenten enthousiast van.” laat David Salek weten over zijn betrokkenheid bij meerdere studentenprojecten vanuit SURF. Daarnaast komen studenten in aanraking met nieuwe sectoren waardoor ze geïnspireerd worden voor hun toekomstige carrière. De ondernemers krijgen tegelijkertijd toegang tot nieuw talent voordat ze de arbeidsmarkt betreden en de studenten ontmoeten potentiële toekomstige werknemers. Uiteindelijk bieden studentenprojecten ondernemers de kans om bij te dragen aan de opleiding en ontwikkeling van jong talent, wat positieve publiciteit kan genereren en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf kan benadrukken.

 

Samenwerking met studenten van hogescholen en universiteiten heeft een veelzijdige waarde voor ondernemers. Deze symbiose tussen het bedrijfsleven en het onderwijs vormt niet alleen een bron van creativiteit en expertise maar vertegenwoordigt ook een veelbelovende toekomst voor ondernemingen die bereid zijn te investeren in de talenten van morgen. Deze mogelijkheid benut de Digital Hub Noordwest door verschillende studentenprojecten beschikbaar te stellen in samenwerking met kennisinstellingen. Benut deze kans om je bedrijf te digitaliseren door aan de slag te gaan met experts en de innovatieve perspectieven van studenten.

Ieder jaar zijn er meerdere openingen om met studenten te werken. Wil je ook aan de slag op het gebied van media- en gameontwikkeling, AI-toepassingen of Tiny Machine Learning? Ga aan de slag bij een van onze partners, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam!

Blijf op de hoogte van de laatste workshops, studentenprojecten, evenementen en meer!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief