Maak een goede start aan digitalisering met use cases

Digitale oplossingen dragen bij aan het slimmer en gerichter besparen op energie en in de productie. VanDerEng uit Heemskerk werkte met Techport en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om de mogelijkheden te verkennen. Het productiebedrijf verwerkt gerecycled plastic in kaartjes voor bijvoorbeeld planten en fiches voor festivals. Met hun bewustzijn voor duurzaamheid zijn ze continu processen en productie aan het verbeteren. Vanuit hun bekendheid met Techport gingen ze een traject door van identificeren, formuleren, onderzoeken en ontwikkelen. Het project resulteerde in oplossingen waardoor ze beter geïnformeerd beslissingen konden nemen en energie bespaarde.

11 december 2024 3 min. Auteur: Diana Spijkerman EDIH Digital Hub Noordwest

Kiezen van de use cases

Klein beginnen door middel van het identificeren van use cases. André Gerver van Techport en de HvA komt vaak bij bedrijven langs die interesse hebben in werken met technologie. Hij kijkt samen met het bedrijf waar ze tegen aan lopen en welke technologie ze kunnen inzetten. “Naast dat ik ze vraag ‘waar zou je een oplossing voor willen hebben? En hoe kunnen we dat oplossen?’, kijken we ook verder,“ vertelt André, “Zo zijn vragen als ‘wat zou dan de business case zijn? Wat zijn de kosten? Wat is de potentiële opbrengst?’ belangrijk om je af te vragen. Daarmee kan je een eerste use case kiezen.” Machine Learning en sensoren bieden steeds vaker mogelijkheden voor bedrijven om laagdrempelig aan de slag te gaan. Zo werken de HvA en Techport met Tiny Machine Learning. Hierbij nen microcontrollers met sensoren gegevens lokaal analyseren en autonoom beslissingen nemen zonder internetverbinding. Dit konden ze ook toepassen bij VanDerEng.

Bij het formuleren van de use case kwamen ze uit op twee projecten die ze tot een Proof of Concept ontwikkelde met behulp van HvA-studenten. Als eerste werd het materiaal verbruik per bestelling gemeten. “Ze wisten niet precies hoeveel materiaal ze per order verbruiken. Plastic wordt op de rollen aangeleverd. Het is een flexibel materiaal en rekt tijdens productie.” Met sensoren en slimme software kan de hoeveel materiaal precies gemeten worden. Dat kunnen ze gebruiken om de kostprijs van een product beter te berekenen. Als tweede werd het stroomverbruik van de individuele machines gemeten. “Door het verbruik te meten kunnen we bepalen welke machines onnodig aanstaan. In de praktijk blijven machines vaak aan staan als werknemers gaan lunchen of andere taken uitvoeren. Als de machine geen productie draait dan kan het uit.” Uit internationaal onderzoek van McKinsey is gebleken dan je daarop 10 tot 30% energie kan besparen. “Dit is een relatief eenvoudige manier met enorme impact”.

Werken naar een Proof of Concept

Als onderdeel van een project gingen twee groepen studenten van de minor Data Science aan de slag met de twee use cases. Zij hadden voor het project de juiste opleidingsachtergrond met kennis over data, software en Machine Learning. Na het maken van een plan van aanpak gingen ze aan de slag onder begeleiding van André en een begeleider van het bedrijf. Gedurende een tien weken maakten ze iedere week vooruitgang. “Elke week hebben we een soort scrum meeting waarin ze laten zien wat ze hebben bereikt en ze tegenaan lopen” laat André weten. Door deze snelle feedbackloop konden ze snel en effectief aan de slag.

Aan het einde van het project hadden ze twee goedwerkende Proof of Concepts. Met de stroomsensoren kan het stroomverbruik per machine worden gemeten. De resultaten zijn weergegeven in een dashboard. Met andere sensoren kon de hoeveelheid materiaal worden berekend die werd gebruikt tijdens de productie. Dit vormt een goed begin om de volgende stappen te zetten. “In het vervolgonderzoek moeten we kijken hoe we het kunnen opschalen naar meerdere machines en hoe we data kunnen opslaan over een langere periode. Hiermee kunnen modellen checken of bijvoorbeeld het stroomverbruik afwijkt en indicatie van storingen vooraf signaleren. Uiteindelijk, als er genoeg data is, kan de piekbelasting voorspelt worden. Dit kan gebruikt worden om netcongestie te voorkomen”.

Bredere impact

Naast impact op de kosten en bedrijfsvoering hebben de use cases ook effect op de mensen binnen VanDerEng. “Sommige mensen in de fabriek waren sceptisch en wilden de nieuwe technologie eerst zien voordat ze erin geloofden. Uiteindelijk waren de meest sceptische mensen het meest enthousiast over de resultaten van de use cases.” De use cases zijn daarom een mooie manier om het effect van de digitale oplossing te ervaren. “Digitalisering is niet een primaire focus van mkb-bedrijven dus die ervaring ondersteunt de motivatie om er mee bezig te gaan. Mkb-bedrijven hebben weinig tijd. Zij moeten ervoor zorgen dat de winkel draait”, deelt André.

Digitale ontwikkelingen moeten door het hele bedrijf gedragen worden voor succesvolle lange termijn implementatie. Met use cases weet iedereen, van vloerwerknemers tot directie, dat het geen gebakken lucht is en heb je een heel concreet voorbeeld wat kan werken. Na het kleine voorbeeld kan het verder uitgewerkt worden.

Tips voor andere bedrijven

Kortom, het grootste advies dat André geeft aan alle mkb-bedrijven: “Begin simpel. Kijk eerst eens wat met de technologie mogelijk is terwijl je door de fabriek loopt.” Andre en de EDIH Digital Hub Noordwest kunnen je helpen om use cases te definiëren. Gezamenlijk komen wij tot een aantal use cases. “Daarna selecteren we een set aan use cases aan de hand van criteria, zoals de business case en of het financieel interessant is, waarvoor een plan voor de uitvoering wordt gemaakt. De use cases worden in 10 tot 20 weken uitgevoerd door hbo-studenten onder begeleiding van docent of onderzoekers uit de verschillende labs. De praktische uitkomst van het project is vaak direct toepasbaar.” Bij het hele proces kunnen André en zijn collega’s je kosteloos helpen binnen de EDIH Digital Hub Noordwest. Wil je ook aan de slag? Laat het ons weten!

Meer informatie? Onze experts helpen je verder!

Andre Gerver

Workshoporganisator | Hogeschool van Amsterdam LinkedIn

Blijf op de hoogte