De transitie naar een toekomstgerichte landbouw met behulp van precisielandbouw

Met precisie landbouwtechnieken kan je jouw bedrijfsvoering optimaliseren. In precisielandbouw wordt technologie zoals GPS-systemen en sensoren gebruikt om landbouw efficiënter te maken. In dit proces wordt bijvoorbeeld data verzameld via sensoren en verwerkt tot een taakkaart van het perceel van de boer. Maar waar begin je als je aan de slag wil met precisielandbouw? Of welke technologieën en ontwikkelingen vinden er allemaal plaats? Bij Aeres Hogeschool in Dronten kunnen agrarisch ondernemers en adviseurs die deze kansen willen benutten en ideeën willen opdoen een korte opleidingen volgen rond precisielandbouw als onderdeel van de Digital Hub Noordwest. In 2 of 4 dagen kan je zelf expert worden in precisielandbouw zodat je vol ideeën aan de slag kan. Deelnemer aan de cursus, Geert Bos, deelt zijn ervaring over wat je in de agrarische sector hebt aan de cursus precisielandbouw en hoe het zijn bedrijf verder hielp.

5 december 2023 3 min.

De waarde van leren over precisielandbouw

Akkerboer Geert Bos, die een eigen bedrijf heeft van 70 ha in het Groningse Usquert, kan het nut van het leren over precisielandbouw beamen. Hij vindt dat het belangrijk is om te blijven investeren in kennis. ”Als ondernemer moet je je geregeld laten bijscholen. Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in de sector. Voor mij was dat reden om deel te nemen aan de cursus Precisielandbouw’’, vertelt Geert Bos. Op zijn akkerbouwbedrijf teelt hij suikerbieten, graan, uien en pootaardappelen. Bos volgt al jaren de ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw. Al ruim tien jaar maakt hij gebruik van GPS op zijn trekker. Bos heeft tijdens de cursus meer inzicht gekregen in de mogelijkheden van precisielandbouw. Zo leerde hij hoe hij taakkaarten kan maken en deze in kan zetten voor bijvoorbeeld de bestrijding van onkruid, bemesting of gewasbescherming. “Op welke plekken ga je bijvoorbeeld extra organische stof toedienen en welke niet. Dat was interessant.”

Optimaliseren met digitalisering

Naast de bijdrage van precisielandbouw aan bijvoorbeeld duurzame bedrijfsvoering, geeft het ook de mogelijkheid om de technologie te gebruiken als versterking van de inzichten van de boer. Sensoren kunnen bijvoorbeeld een extra hulpmiddel zijn die de staat van de gewassen en bodem waarnemen en terug rapporteren aan de boer met behulp van specifieke software met beslisregels en modellen. Bos houdt de ontwikkelingen op het gebied van data verzamelen in de gaten. Bijvoorbeeld de bladgroenontwikkeling door middel van het meten met sensoren. “Tot nu toe doe ik dat nog veel op het oog: waarom groeien planten op een bepaalde plek beter dan op een andere plek? Komt dit door structuurplekken, bemestingstekort of vochttekort? Met behulp van data kun je dit verder optimaliseren.’’ Nu na de cursus kan hij voortborduren op zijn interesse in de huidige ontwikkelingen en ze toepassen op zijn eigen akker.

Samen leren

De cursus volg je niet alleen. Samen met collega’s in de sector neem je de informatie op, deel je ervaringen en zet je elkaar aan het denken. Bos vond het interessant om tijdens de twee cursusdagen met andere collega akkerbouwers ervaringen uit te wisselen. “Het is goed om te horen hoe anderen er al mee werken en wat voor hen de plussen en minnen zijn.’’

Wil jij precisielandbouw gaan inzetten binnen jouw bedrijf? Neem contact met ons op om te weten te komen wanneer de eerstvolgende cursus plaatsvindt of hou de EDIH Digital Hub Noordwest LinkedIn in de gaten voor de laatste updates en actualiteiten.

Of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Krijg per kwartaal een update over de opkomende workshops en evenementen, het laatste nieuws en nog veel meer.

Aanmelden nieuwsbrief