Dus of er een terminator zal opstaan? No way. Wij associëren kunstmatige intelligentie heel erg met menselijke eigenschappen, maar het komt neer op eentjes en nulletjes. Het is alleen een algoritme dat een oplossing zoekt. Het systeem kiest A, B of C. en als het iets tegenkomt wat het niet kent, heeft kunstmatige intelligentie een héél groot probleem. A.I. is heel afhankelijk.”
Hoe is je afstudeerwerk ontvangen?
Roald: “Ik ben cum laude afgestudeerd met een 8. Bij mijn zitting waren lector Applied A.I. Pascal Wiggers en Jurjen Helmus– beiden kritisch onderzoekers die het veld goed kennen. Zij noemden het de beste presentatie in jaren, en zeiden dat ik ongelooflijk veel onderzoek had gedaan. Mijn wetenschappelijke paper alleen al is 20 pagina’s…
Je kunt dan ook zoveel onderzoek doen over dit onderwerp; en die vrijheid kreeg ik ook in het Smart Asset Management Lab van de HvA waar ik afstudeerde. Na mijn afstuderen blijf ik werken bij het Lab en kan ik deze nieuwe technologie verder onderzoeken. Het lab is een fantastische omgeving waarin overal wat gebeurt; we leiden ook regelmatig geïnteresseerden rond.
Zo staat er een ultragevoelige, grote koelkast van het bedrijf FreezerData. Dit type koelkast wordt onder andere in ziekenhuizen gebruikt voor opslag van medicijnen. FreezerData wil constant metingen verrichten en ook Digital Twins (digitale kopieën) realiseren. Dit hebben wij gedaan, door ook een AI-toepassing te bouwen. We hebben ook van alles uit de kast gehaald om het faalpunt beter te voorspellen: de deur opengelaten, verwarmingselementen erin… Nu kunnen we met de AI-toepassing voorspellen wat er gebeurt, en de koelkast kan een probleem eventueel zelf oplossen. Heel gaaf en het is echt opkomend.”