Use cases – Data gebruik in de praktijk op grote schaal

Op grote en kleine schaal zien we steeds meer innovatie door het inzetten van digitale oplossingen. In de razendsnel evoluerende zakelijke wereld vormt digitalisering de drijvende kracht achter innovatieve veranderingen. De integratie van digitale technologieën verandert niet alleen de manier waarop bedrijven opereren. Het opent de deur naar een breed scala aan mogelijkheden naar meer efficiëntie, kostenverlaging en verbeterde klantrelaties. Het gebruik van digitalisering bij grotere bedrijven kan ons inspireren over wat er mogelijk is in je eigen mkb-bedrijf. Dit artikel belicht de kracht van twee digitale oplossingen; van de Hogeschool van Amsterdam bij KLM en van SURF bij de Green Village Digital. Ze tonen aan hoe vernieuwende methoden van dataverzameling direct tastbare voordelen opleveren voor bedrijven.

13 februari 2024 3 min.

Vliegtuig onderhoud met behulp van robots

©Hogeschool van Amsterdam.

In een sector waar onderhoud een enorme kostenpost is en waarbij tijd geld is, is er steeds meer belang om slim te werken. Bij vliegtuigonderhoud gaat het vooral over preventief en voorspellend onderhoud in plaats van reactief bij zichtbare schade. Het onderzoeksteam van de Hogeschool van Amsterdam zet sensoren in om data te verzamelen over machines en vliegtuigen. Deze gegevens worden geanalyseerd met behulp van geavanceerde voorspelmodellen. De modellen schatten op nauwkeurige wijze in wanneer onderhoud noodzakelijk is. Dit resulteert in gerichte reparaties, zonder concessies te doen aan de veiligheid, en minimaliseert de tijd dat een vliegtuig buiten gebruik is.

De sensor beweegt over het vliegtuig met een robotarm die wordt aangestuurd door een algoritme. Het algoritme zorgt voor nauwkeurige instructies zodat de sensor op de juiste afstand metingen doet. Tegelijkertijd kiest de robot de meest efficiënte route om het volledige vliegtuig te inspecteren. Binnen een groot project geven meerdere oplossingen samen een nieuwe definitie aan slim onderhoud.

Bouwen met data

©The Green Village. Additionale informatie over het project en het data platform kan je in dit artikel lezen.

De digitalisering in de bouwsector is noodzakelijk voor meer transparantie van informatie, het betrekken van bewoners, de brede integratie van innovaties en een toekomstbestendig sector. Green Village Digital is het dataplatform gecreëerd door The Green Village, de TU Delft en SURF. Het platform verzamelt data van sensoren in en rondom de woningtestomgeving en fieldlab The Green Village in Delft. Ze sensoren doen bijvoorbeeld metingen van de binnen- en buitentemperatuur, luchtvochtigheid, energieverbruik en energieopwekking. Al deze gegevens worden verzamelt op één centrale server en zijn toegankelijk op één platform, waardoor het mogelijk is om de data van diverse bronnen op afstand te monitoren of historische data te analyseren. Met de resultaten van het project kunnen problemen worden onderzocht, nieuwe technieken worden getest en innovaties worden ontwikkeld.

Dit platform biedt partners in het project of consortium de mogelijkheid om op hun apparaten toegang te krijgen tot de gegevens, zonder concessies te doen aan de veiligheid en betrouwbaarheid. In de gemeenschappelijke digitale omgeving kunnen mensen samenwerken, en kunnen services en functionaliteiten flexibel worden toegevoegd op basis van de behoeften van het project. Bovendien is het platform ontworpen met schaalbaarheid in gedachten, waardoor het eenvoudig is om extra databronnen toe te voegen en meer gebruikers toegang te verlenen. Dit resulteert in een centrale en adaptieve werkomgeving die duurzaam is voor de toekomst. Deze goed doordachte aanpak voorkomt later extra investeringen of ingrijpende aanpassingen aan de digitale infrastructuur.

Digitalisering in jouw onderneming

Digitalisering kent veel verschillende vormen die ook jij kunt toepassen in jouw onderneming. Mogelijk heb jij al data beschikbaar waarmee je processen slimmer kunt maken, of je staat aan de basis en moet nog starten met data verzamelen. Begin klein door ideeën te verkennen en eerste concepten te ontwikkelen. Hulp daarbij nodig? De Digital Hub Noordwest biedt kosteloos hulp zodat jij de eerste stappen kan zetten.

Blijf op de hoogte van toekomstige workshops en wat er binnen de Digital Hub Noordwest speelt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die ieder kwartaal uitkomt!

Aanmelden nieuwsbrief