Workshop Datagebruik in Precisielandbouw

Ontwikkel de kennis en kunde om zelf precisietechnieken toe te passen. Daardoor ga je effectief gebruik maken van data. Of je kunt agrarische adviseurs de kennis geven en technieken leren om ondernemers te adviseren over precisielandbouw. Tijdens de tweedaagse workshops kan je de gegevens van je eigen bedrijf toepassen om gelijk de toepassingen te zien.

De workshop

De toepassingen voor precisielandbouw zijn gebaseerd op landbouwkundige data. Met precisielandbouw is de ondernemer in staat om bijvoorbeeld nauwkeuriger te bemesten of het gewas lokaal te beschermen. Hierdoor neemt uitstoot naar het milieu van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen af. De data voor precisielandbouw variëren van relatief eenvoudige data tot complexe toepassingen van meerdere sets van gegevens over bodem, gewas en GPS. Het gebruik van precisielandbouwtechnieken helpt de bedrijfsvoering te optimaliseren of om adviezen beter te laten aansluiten bij de vraag van de ondernemer. In deze workshops gaan we in op hoe men aan gegevens kan komen, of hoe men ze zelf kan maken, en hoe je de gegevens verwerkt tot een taakkaart voor een eigen perceel waarbij het oog houdt op het verdienmodel van het bedrijf. Gedurende de cursus leren deelnemers over variabele toedieningen, data lezen en gebruiken in de digitale omgeving,
taakkaarten, werktuigbesturing, duurzame bedrijfsvoering en monitoring effecten.

Voor agrarisch adviseurs is er een speciale opleiding waarbij adviseurs meer handvaten krijgen om agrarische ondernemers of hun medewerkers te adviseren over de mogelijkheden van precisielandbouw op hun bedrijf. Je kan bij inschrijving aangeven of je mee wil doen aan de cursus voor ondernemers of de opleiding voor adviseurs.

Voor wie is dit traject?

De workshops zijn geschikt voor Agrarische ondernemers (mkb), loonbedrijven, agrarische erfbetreders en agrarische adviseurs. de cursus heeft een laag instapniveau en vooral gericht op ondernemers die willen starten of net gestart zijn met precisielandbouw. Degene uit de organisatie die het beste mee kan doen zijn adviseurs en medewerkers op agrarische bedrijven. Voorkennis is niet verplicht. Het belangrijkst is behoefte om kennis op te doen. Het is bedoeld voor ondernemers die geen of weinig kennis hebben van precisielandbouw en het wel willen gebruiken.

Wat levert het op?

Aan het einde van de workshopserie heb je betere kennis en benutting van precisietechnieken in de landbouw zodat de ondernemer het zelf kan gaan toepassen op zijn perceel. Deelnemers aan de opleiding voor agrarische adviseurs ontvangen een certificaat voor het succesvol afronden van de opleiding. Hiermee kunnen ze zich inschrijven in het BAS-register bij de VAB.

Na afloop van de dienst kunnen we je helpen bij haalbaarheidsonderzoek of doorverwijzen naar andere diensten binnen de Digital Hub Noordwest en bedrijven die ze kunnen helpen bij het implementeren van de robotica binnen hun bedrijfsprocessen. Je verkent de vervolgmogelijkheden met de workshoporganisatoren en Digital Business Developer

Lees over de ervaring van Akkerboer Geert Bos met de workshop Precisielandbouw

Succesverhaal Geert Bos

Kosten en tijd

De workshops kost normaalgesproken €800,- voor deelnemers aan de cursus en €2000,- voor de opleiding voor agrarische ondernemers. Echter, ondernemers kunnen kosteloos meedoen aan de cursus en de opleiding doordat het onderdeel is van het EDIH Digital Hub Noordwest programma. Het enige wat je hoeft te investeren is je tijd en energie.

Interesse om deel te nemen?

Meerdere keren per jaar worden deze workshops georganiseerd. Vul het onderstaande formulier en blijf op de hoogte wanneer de aanmeldingen weer open gaan. Daarnaast kom je in contact met onze Digital Business Developers. Zij zullen je vraagstuk met je in kaart brengen en je in contact brengen met de trajectorganisatoren.

Partners betrokken bij het organiseren

Digital Business Developers bij jou in de buurt

Blijf op de hoogte