AI@Work

In de innovatieve omgeving van het MAKE Center duiken wij op dinsdag 2 juli in het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de praktijk tijdens AI@Work, hét jaarevenement van de Digital Hub Noordwest. Begin de dag goed met een ochtend vol interessante sessies en spreek tijdens de lunch met ondernemers, sprekers en ontwikkelaars van digitale innovaties. Samen ontrafelen we wat AI in de praktijk betekent en hoe ondernemers daar profijt van kunnen hebben door slimmer te werken.

2 juli 2024 9:00 - 13:30 MAKE Center, Harmonielaan 2 in Nieuwegein Aanmelden

Waarom wil je dit niet missen?

  • Laat je inspireren! Verken hoe AI ingezet kan worden binnen bedrijven, luister naar de ervaringen van ondernemers in hun weg naar slimmer werken en ontdek waar je rekening mee moet houden bij de implementatie van AI.
  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! De toepassingen, het gebruik en het beleid rondom AI veranderen constant. Bedrijven en kennisstellingen actief in het veld delen de laatste inzichten terwijl jij je vragen aan ze kunt stellen.
  • Neem de eerste stap voor slimmer werken! Krijg concrete handvatten voor het ontwikkelen en implementeren van AI in jouw bedrijf. Kom erachter hoe jij laagdrempelig met AI kan experimenteren, de meerwaarde van AI kan verkennen en de eerste toepassingen kunt ontwikkelen.
  • Breid je netwerk uit! Ontmoet andere geïnteresseerde ondernemers en praat met mensen actief in digitale innovatie en AI, zoals de sprekers, kennisinstellingen en andere experts.
  • Sluit kosteloos aan! Deelnemen aan het evenement is kosteloos waarbij eten en drinken wordt verzorgd.

Voor wie?

AI@Work richt zich op gedreven ondernemers geïnteresseerd in AI. Van bedrijven in de industrie en agricultuur tot bedrijven in media en duurzaamheid, iedereen kan wat uit deze ochtend halen. Wil je leren wat AI voor jouw bedrijf kan betekenen of wil je de toepassingen van AI in je bedrijf uitbreiden? Mis dit evenement dan niet en meld je aan!

Programma

8:30 – 9:00 Inloop
9:00 – 10:00 Plenaire sessie – ‘Data- & AI-gedreven innovatie: hoe doe je dat succesvol?’ met Frans Feldberg en Jurjen Helmus
10:00 – 10:15 Zaal wissel
10:15 – 11:05 Parallelsessies – Ronde 1
‘Generatieve AI superpowers: bottom-up innovatie voor je organisatie’ door Arne Mosselman van Ainigma
– ‘Digitalisering voor MKB: Trends, Ontwikkelingen en Ondersteuning’ door Sander Ellerman en Siebe van de Wiel van PLTFRM
‘Raakt AI de dagelijkse werkelijkheid van bedrijven? Hulp bij het managen van financiële- en niet-financiële prestaties’ door Robert Faber van de Vrije Universiteit Amsterdam
11:05 – 11:25 Pauze
11:25 – 12:15 Parallelsessies – Ronde 2
– ‘Ontgrendel je digitale projecten: financieringsstrategieën van subsidies tot investeringen’ door Robin Hulsink van Pi Consultancy en Joost van Leur van ROM Utrecht Region
– ‘Van Nul naar AI: Uit de startblokken met de juiste skills en tools’ door Xander Lub en Robert Jansma van de Hogeschool Utrecht
‘Nederlandse uitvinding produceert automatisch moderne bedrijfssoftware op maat’ door Edwin Hendriks en Gerard Nauta van XLRIT
12:15 – 13:30 Netwerklunch – Geniet van een lekkere lunch, ontmoet andere ondernemers en krijg een rondleiding in het MAKE Center

 

Kies wat jij interessant vindt – Parallelsessies

De inhoud van iedere sessie wordt de komende weken bekend gemaakt.

Ronde 1

Sessie 1 – ‘Generatieve AI superpowers: bottom-up innovatie voor je organisatie’ door Arne Mosselman van Ainigma
Hoe implementeer je Generative AI binnen je organisatie? Door bottom up innovatie te stimuleren en alle medewerkers mee te nemen. Bereid je voor op de toekomst en benut de nieuwste technologieën voor maximale impact en maak je organisatie toekomstbestendig – ondanks de ongewisse toekomst! Arne Mosselman van Ainigma neemt je mee in een inspirerend verhaal dat het belang van alle medewerkers in deze technologische verandering benadrukt.

  • Over de spreker: Arne Mosselman is Generative AI strategy consultant bij Ainigma. Zijn achtergrond in sociologie en zijn ervaring in innovatie, communicatie en sociale- en sportmarketing in Europa en het Midden-Oosten vormen zijn visie. Met Ainigma, een consultancy gespecialiseerd in de implementatie van Generative AI, jaagt hij de missie na om de toekomstige manier van werken vorm te geven, waarbij Generative AI een partner is voor vooruitgang en mensen, organisaties en de samenleving ondersteunt om nieuwe hoogtes te bereiken.

Sessie 2 –Digitalisering voor MKB: Trends, Ontwikkelingen en Ondersteuning’ door Sander Ellerman en Siebe van de Wiel van PLTFRM
Als MKB-er komen er veel zaken op je af wanneer je wilt digitaliseren. Denk aan trends, ontwikkelingen en de juiste technologieën kiezen. Bij PLTFRM begrijpen we dat digitalisering complex kan zijn, daarom hebben wij een methode ontwikkeld waarmee wij je in dit proces begeleiden. In deze sessie nemen we je mee in onze unieke aanpak. Wij bieden ondersteuning vanaf de inventarisatie van jouw digitaliseringsbehoeften tot het matchen met de juiste partners. Daarnaast helpen wij met het contracteren en managen van leveranciers. Zo heb je een betrouwbare partner aan je zijde gedurende het hele traject.
Wat kun je verwachten?
– Inzicht in trends en ontwikkelingen: Ontdek de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen digitalisering specifiek gericht op het MKB zoals oa cybersecurity, AI, datagedreven oplossingen en de digitale werkplek.
– Onze methode uitgelegd: Leer hoe PLTFRM jou kan ondersteunen vanaf de inventarisatie van behoeften tot aan de implementatie en het beheer van digitale oplossingen.
– Praktische voorbeelden: Aan de hand van concrete voorbeelden laten we zien hoe wij andere MKB-bedrijven succesvol hebben begeleid in hun digitaliseringsproces.
– Interactieve sessie: Stel jouw vragen en ontvang direct advies op maat

  • Over de sprekers: Sander Ellerman is de oprichter en hoofd van ecosysteem ontwikkeling van PLTFRM. Hij heeft jaren ervaring opgedaan bij IT bedrijven en is in 2020 PLTFRM begonnen om succesvolle IT-diensten voor iedere organisatie bereikbaar te maken.
    Siebe van de Wiel is regisseur bij PLTFRM en heeft een achtergrond in engineering en industrial management. PLTFRM lost met moderne werkwijzen digitaliseringsvraagstukken op. Ze werken met bedrijven samen in het opzetten van ontwikkelingsprojecten waarbij ze betrokken zijn van de eerste stappen tot de implementatie. Ze ondersteunen in kennis, capaciteit en projectmanagement zodat jouw digitale projecten kunnen slagen. Hierdoor zijn ze vele verschillende situaties tegengekomen en hebben zelf ervaren waar bedrijven tegen aan lopen gedurende het proces.

Sessie 3 – ‘Raakt AI de dagelijkse werkelijkheid van bedrijven? Hulp bij het managen van financiële- en niet-financiële prestaties’ door Robert Faber van de Vrije Universiteit Amsterdam
In deze sessie gaat Robert Faber in op het belang van AI voor het managen van financiële en niet-financiële prestaties. Dit belang groeit, zeker nu ondernemingen in toenemende mate hun financiële prestaties in een goede balans met hun duurzaamheid moeten managen en zich daarover zullen moeten verantwoorden voor hun ‘license to operate’. Verken de rol van AI met bevindingen van wetenschappelijk onderzoek die relevant zijn voor de praktijk en concrete praktijktoepassingen.

  • Over de spreker: Robert Faber is bedrijfseconoom en verricht promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam omtrent de rol van AI bij duurzaamheidsvraagstukken. Daarnaast is hij namens de School of Business and Economics van VU Amsterdam verantwoordelijk voor het stimuleren en borgen van business en public engagement. Hij heeft een achtergrond als transactie- en herstructureringsadviseur in het bedrijfsleven, voornamelijk bij PwC in Nederland en Duitsland.

Ronde 2

Sessie 4 – ‘Ontgrendel je digitale projecten: financieringsstrategieën van subsidies tot investeringen’ door Robin Hulsink van Pi Consultancy en Joost van Leur van ROM Utrecht Region
In deze sessie nemen Robin en Joost je mee in de mogelijkheden voor het aantrekken van financiering voor digitaliseringsprojecten en -investeringen:
– subsidiemogelijkheden voor ontwikkelings- en samenwerkingsprojecten;
– investeringsfondsen en vreemd vermogen voor (reguliere) groei en uitbreidingsinvesteringen;
– al dan niet in combinatie met nieuwere constructies zoals crowd funding.
Deze sessie zal in duo worden verzorgd. Robin Hulsink, subsidie-expert en partner bij Pi Consultancy, zal je daarbij meenemen in het beschikbare subsidielandschap, de relevante aspecten om een projectidee op subsidiepotentie te verkennen en een aantal aandachtspunten om bij subsidieprojecten rekening mee te houden. Joost van Leur, Investmentmanager bij ROM Utrecht Region, zal je daarbij een overzicht geven van de verschillende financieringsinstrumenten en de (on)mogelijkheden bij het toepassing bij digitaliseringsprojecten.

  • Over de sprekers: Robin Hulsink, partner bij Pi Consultancy, 20 jaar actief als subsidie-adviseur en opgeleid tot technisch bedrijfskundige (Universiteit Twente). Robin heeft ruime kennis van het gehele subsidiespectrum (regionaal, nationaal, Europees) en uitgebreide ervaring in het adviseren van (hightech) bedrijfsleven, van MKB tot grootbedrijf, en kennisinstellingen (hogescholen en universiteiten), als ook in het begeleiden van grotere consortia. Zijn werkzaamheden betreffen advisering, projectontwikkeling, het schrijven van subsidie-aanvangen en/of het reviewen daarvan, begeleiding bij administratieve inrichting, compliance en verantwoording van subsidieprojecten.
    Joost van Leur, senior investment manager bij ROM Utrecht Region en werkpakketleider binnen de Digital Hub Noordwest, spreekt dagelijks met bedrijven over investeringen en financiering. Hij adviseert ondernemers en is betrokken bij de verschillende fondsen van de ROM Utrecht Region. Hij heeft jaren ervaring opgedaan als managing director, consultant en ondernemer. 

Sessie 5 – ‘Van Nul naar AI: Uit de startblokken met de juiste skills en tools’ door Xander Lub en Robert Jansma van de Hogeschool Utrecht
Wat heb je nodig om voor het inzetten van AI binnen jouw bedrijf? Hoe kan je efficiënt werken met AI? Wat heb je nodig om hier concreet mee aan de slag te gaan? De Hogeschool Utrecht gaat met je in op twee belangrijke stappen om dit voor elkaar te krijgen: het ontwikkelen van de nodige skills om met AI te werken en het implementeren van handige AI toepassingen voor jouw dagelijkse bedrijfsprocessen. We gaan van start met overzicht krijgen van belangrijke skills die jij of jouw medewerkers nodig hebben in de digitale transitie en hoe je die goed kunt opbouwen. Daarna duiken we in nieuwe AI toepassingen voor jouw bedrijf. Aan de hand van het AI experiment canvas leer je meer over de ontwikkeling van AI. Deze ontwikkeling gaat over het maken van een proof of concept, pilot project en mogelijkheden om die met studenten ui te voeren. Leer meer over het traject bij de Hogeschool Utrecht en de lessen die zij over de jaren hebben geleerd. Zo heb jij de skills en tools om hierna zelf aan de slag te gaan.

  • Over de sprekers: Xander Lub is lector organisaties in digitale transitie in het kenniscentrum Digital Business & Media bij de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een achtergrond in psychologie en is gepromoveerd in arbeids- en organisatiepsychologie bij de Universiteit van Tilburg. Zijn expertise is in design thinking, organisatieverandering en psychologisch contract.
    Robert Jansma is docent van de opleiding Software Development bij de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een achtergrond in Computer Science, Software Engineering en Green IT en heeft ervaring in het zowel het ontwikkelen van digitale toepassingen als het overbrengen van kennis bij geïnteresseerden.

Sessie 6 – ‘Nederlandse uitvinding produceert automatisch moderne bedrijfssoftware op maat’ door Edwin Hendriks en Gerard Nauta van XLRIT
In deze sessie presenteren Edwin en Gerard een revolutionaire Nederlandse uitvinding die jaren voor ligt op hedendaagse AI tools. Met deze deterministische AI kunnen ze hoge kwaliteit, standaard of maatwerk bedrijfssoftware leveren, die eenvoudig kan blijven voldoen aan je wensen, nu en ver in de toekomst.
Deze innovatie is ontstaan uit ergernis over de typische problemen waar je last van hebt bij het verkrijgen van software. Denk aan lange en dure trajecten om standaardpakketten zoals ERP’s, HR- of financiële systemen te implementeren terwijl deze pakketten beperkt aan te passen zijn aan je unieke bedrijf. Regulier maatwerk software is wel naar wens aanpasbaar, maar dat kost nog meer en bovendien is de kans op fouten en beveiligingslekken erg groot. Zelfs met de meest moderne tools en technieken.
Dit is de reden waarom XLRIT een radicaal nieuwe manier van softwareontwikkeling heeft gemaakt, die de meest moderne tools zoals low-/no-code tools ruim achter zich laat en zelfs jaren voorligt op generatieve AI zoals bijv. ChatGPT. Ze beginnen met deze aanpak bij de wens van de klant en maken hier een blauwdruk van. Daarna is hun uitvinding in staat af te leiden welke software precies nodig is om aan deze wens te voldoen. Vervolgens maakt deze innovatie ook de benodigde software. In een fractie van de tijd, foutloos en altijd met de beste technologie. Heb je nieuwe wensen, dan herhalen ze dit. Tot je tevreden bent. Hiermee krijg je software met de voordelen van een standaardpakket en maatwerk, maar zonder de nadelen.
In deze sessie leggen ze uit hoe deze uitvinding werkt, laten ze zien hoe deze nu al binnen o.a. de maakindustrie van het MKB wordt toegepast en maken ze vooral duidelijk welke voordelen dit voor je oplevert.

  • Over de sprekers: Edwin begon al op zijn achtste te programmeren. In de Dixon, want thuis hadden ze nog geen computer. Naast software maken, had hij toen al een grote passie om dingen steeds sneller en slimmer te doen. Dit leidde tot een nieuwe methode die processen kon versnellen, met name binnen softwareontwikkeling. Nadat deze methode 10-tallen keren succesvol was toegepast, kwam hieruit ook een werkwijze voort waarmee, redenerend vanuit het gewenste eindresultaat, alle benodigde software afgeleid kon worden. Dankzij de briljante engineers van XLRIT kon deze werkwijze omgezet worden tot een uitvinding die recent ook in de praktijk wordt gebruikt om hiermee maatwerk en standaard software te maken binnen de financiële wereld en de maakindustrie. Naast zijn werkzaamheden is Edwin ook docent aan de Radboud Universiteit waar hij binnen de faculteit Computer Science parttime les geeft op het gebied van entrepreneurship en het succesvol uitvoeren van software development trajecten.
    Na 15 jaar te hebben meegewerkt in verander- en vernieuwingsprogramma’s bij vooral grote bedrijven in Nederland, besloot Gerard in juli 2020 een nieuwe weg in te slaan. Hij ging onder andere aan de slag bij XLRIT. Nu werkt hij met een team en een netwerk van experts om moeilijke problemen om te zetten in duidelijke successen, niet in programma’s van jaren maar direct samen met de leiding van de organisatie en kort op de bal. Bij XLRIT helpt Gerard bedrijven om innovatieve technologieën te gebruiken om slimmer te werken, niet harder. Gerard begrijpt de uitdagingen van organisaties en helpt met oplossingen die echt werken. Naast zijn werk bij XLRIT is Gerard ook partner bij Planders. Daar helpt hij bedrijven om grip te krijgen op de menselijke kant van veranderingen.

Ben jij er bij?

Begin de zomer goed en mis het evenement niet. Deelname is kosteloos en plaatsen zijn beperkt, dus meld je snel aan via het onderstaande formulier.

Wat kan je verwachten?

Plenaire sessie 'Data- & AI-gedreven innovatie: hoe doe je dat succesvol?'

Waar moet je beginnen als je met AI wilt starten in je bedrijf en hoe kun je dat succesvol doen? Frans Feldberg van de Vrije Universiteit en Jurjen Helmus van de Hogeschool van Amsterdam nemen je mee in het ‘waarom’, ‘wat’ en ‘hoe’ van data- en AI-gedreven innovatie. Wat zijn typische problemen waar je tegen aan loopt en wat zijn oplossingen die werken? Tijdens de sessie gaat Frans dieper in op wat data- en AI-gedreven innovatie is en welke factoren essentieel zijn voor het succesvol innoveren met data en AI. Jurjen gaat hierop in met concrete praktijkvoorbeelden van de ‘waarom’, ‘wat’ en ‘hoe’ van data- en AI-trajecten. Daarnaast delen ondernemers hun inspirerende ervaring, van sensoren integreren en data verzamelen tot het bewaren, verwerken en het inzetten van AI. In een gezamenlijke discussie bespreken Frans, Jurjen en de ondernemers de knelpunten waar zij tegenaan liepen en de oplossingen die ze hiervoor hebben gekozen. Neem plaats in dit dialoog met de deelnemers waarin verschillende perspectieven worden meegenomen.

  • Over de sprekers: Frans Feldberg is hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op datagedreven innovatie. Het beantwoorden van de vraag hoe je als organisatie relevant blijft in een wereld waarin data en AI disruptief kunnen zijn voor de waarde die je als organisatie creëert, staat hierin centraal. Als consultant en ondernemer heeft hij ruime ervaring met de ontwikkeling en implementatie van ‘data & analytics driven’ bedrijfsmodellen, diensten en strategieën voor nationale en internationale ondernemingen, en de publieke sector.
  • Jurjen Helmus, PhD is werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam als coordinator van de minor Data Science en is oprichter van de De Dataloog | De Nederlandstalige podcast over data en AI. Zijn eerste ervaring met IT projecten heeft hij als software developer nog voor de internet bubbel opgedaan bij Pink Elephant wat later Getronics werd. Op dit moment doet Jurjen PhD in Computational Science aan de UVA in het kader van het IDO-Laad onderzoek van de HvA. In zijn onderzoek maakt hij simulatie modellen voor de uitrol van elektrisch vervoer op basis van de laaddata van de publieke laadinfrastructuur van de grote steden (12M transacties).

Kies & neem plaats

Tijdens de parallel sessies kan je dieper ingaan op de onderwerpen waar jij meer van wil weten. Met sessies voor als je wil beginnen met AI tot verdiepingen in onderdelen van AI, laat het aansluiten bij waar jouw bedrijf mee bezig is. De combinatie van experts en bedrijven die hun ervaring geven geeft een interessante selectie om uit te kiezen.

Neem een kijkje binnen het MAKE Center

Tijdens de netwerklunch kun je aansluiten bij de rondleiding door het MAKE Center. Ontdek met welke machines en apparatuur ze dagelijks werken, hoe ze digitale technologie inzetten, waar ze tegenaanlopen en hun oplossingen. Stel je vragen, deel je ervaring en leer van elkaar. Krijg alvast een voorproef met deze virtual tour.

Spreek andere ondernemers tijdens de netwerklunch

Ontmoet andere ondernemers geïnteresseerd of bezig met AI, wissel ervaringen uit en stel elkaar vragen. Onder het genot van een lekkere lunch kan je met elkaar in gesprek. Daarnaast lopen verschillende Digital Business Developers en mensen van de Digital Hub Noordwest rond die kunnen meedenken waar voor jouw mogelijkheden liggen voor slimmer werken met digitale technologie, of maak met ze kennis.

Benieuwd naar de opkomende workshops en evenementen van de Digital Hub Noordwest

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven

Aanmelden nieuwsbrief