Is AI de oplossing voor mijn vraagstuk?

Verken en test of AI het antwoord is op de vraag binnen jouw bedrijf. Gedurende 10 weken maak je samen met de experts en studenten van de Hogeschool van Amsterdam een Proof of Concept. Dit wordt gedaan in een veilige experimentele omgeving waarbij een werkend algoritme is gemaakt op basis van de data die jij aanlevert. Hiermee kan je testen of de AI-oplossing het effect heeft waar je op uit bent, hoe het de beslissingen binnen jouw organisatie kan beïnvloeden en of het waarde heeft om verder in te investeren.

Het traject

We maken een (werkend) proof of concept voor een vraagstuk van een mkb-bedrijf wat met AI opgelost kan worden. Dit vraagstuk kan een proces, beslissing of inzicht zijn waar het bedrijf ontevreden mee is in de huidige situatie. AI kan voornamelijk bijdragen bij het maken van betere beslissingen waardoor minder onnodige activiteiten plaatsvinden, beter de juiste conclusies worden gesteld, eerder en volledigere beslissing worden genomen. Een groep experts – medewerkers, onderzoekers en studenten – werkt gedurende 10 weken aan het uitdiepen van een vraagstuk.

Dit begint met een onderzoek naar welke beslissing of inzicht met AI ondersteund kan worden. Vervolgens maken we met bestaande data een proof of concept. Dit wordt gedaan in een veilige omgeving zodat er geen interferentie is met het huidige systeem of proces, geen onverwachte kosten zijn en de cybersecurity wordt gewaarborgd.

Voor wie is dit traject?

Het traject is geschikt voor alle mkb-bedrijven, maar voornamelijk voor maakbedrijven, proces industrie en energie bedrijven of uit de sectoren publieke dienst of finance. Marketing vraagstukken zijn hierbij minder geschikt. Vanuit het bedrijf kan het beste een technische professional, bedrijfsleider, technische dienst, maintenance engineer, data scientist of IT’er deelnemen.

Om effectief aan het traject deel te nemen moet er minimaal data over het probleem beschikbaar zijn, anders kunnen onze data scientists niet aan de slag met het vraagstuk. Indien er geen data beschikbaar is kan het TinyML traject een oplossing bieden. Hier ligt de focus op het ontwikkelen van data met sensor boards.

Wat levert het op?

Zowel de code, data als bijbehorende documentatie wordt opgeleverd aan de ondernemer. Ook wordt een inschatting gemaakt hoe het effect van het algoritme gemeten en hoe de accuratesse gemonitord kan worden. Het bedrijf ontvangt een rapport in Powerpoint, een presentatie en in Jupyter notebook de code met documentatie.

Na afloop van het traject kunnen de volgende zaken worden afgestemd om de vervolgopties te verkennen:

  • Welke inzichten heeft het bedrijf gekregen.
  • Wat is er nodig om nog een AI Proof of concept te maken.
  • Wanneer het algoritme een oplossing biedt kan worden doorverwezen naar Sandbox AI.
  • Of een stagiair of afstudeerder van de HvA kan helpen bij het verder uitbouwen van het project.

Kosten en tijd

Het traject wordt kosteloos aangeboden als onderdeel van het EDIH Digital Hub Noordwest programma. Het enige wat je hoeft te investeren is je tijd en energie. De deelnemer besteed gemiddeld vier uur per week tijdens dit traject.

Raak geïnspireerd door het verhaal van andere ondernemers die hebben meegedaan

Succesverhaal FreezerData

Interesse om deel te nemen?

Bedrijven kunnen van start gaan in het traject wanneer er plek is en afhankelijk van de planning van de HvA. Meestal gaan in maart en oktober weer nieuwe trajecten van start. Vul het onderstaande formulier en kom in contact met onze Digital Business Developers. Zij zullen je vraagstuk met je in kaart brengen en je in contact brengen met de trajectorganisatoren.

Partners betrokken bij het organiseren

Digital Business Developers bij jou in de buurt

Blijf op de hoogte