Smart Agri

De landbouwsector wordt steeds slimmer! Geavanceerde technologieën, zoals sensoren, drones en data-analyse, helpen bij het optimaliseren van zowel de gewasproductie als de gezondheid en het welzijn van dieren. Hoe kunnen deze innovaties zorgen voor gezondere dieren, efficiëntere bedrijfsvoering en duurzamere landbouwpraktijken? Ontdek hoe precisielandbouw en digitalisering samen bijdragen aan een slimmere toekomst voor zowel agrariërs als dierenliefhebbers.

Precisielandbouw voor akkerbouwers

Bij precisielandbouw krijgt een akker met behulp van technologie heel nauwkeurig wat het nodig heeft. Agrariërs kunnen zo de productie optimaliseren door met minimale input maximale output te realiseren. Met veel beschikbare sensoren en technieken is het belangrijk om grip te krijgen op je data en deze juist te interpreteren voor rendabele beslissingen.

Meer over Precisielandbouw

Precisie veehouderij

Met de term precisie veehouderij wordt verwezen naar het integreren van technologieën (zoals sensoren aan het dier of in de stal) en digitale tools (bijvoorbeeld voor data-analyse) die niet alleen de productiviteit van het bedrijf kunnen verhogen, maar ook een rol spelen in het verbeteren van diergezondheid, dierenwelzijn, management op het bedrijf en de duurzaamheid.

Aan de slag met de Digital Hub Noordwest

Workshop Datagebruik in Precisielandbouw

Ontwikkel de kennis en kunde om zelf precisietechnieken toe te passen. Daardoor ga je effectief gebruik maken van data. Tijdens de tweedaagse workshops kan je de gegevens van je eigen bedrijf toepassen om gelijk de toepassingen te zien.

Lees meer

Workshop AI Ideation

Verzamel je ideeën, ontwikkel ze en werk één uit. Tijdens de workshop ga je jouw idee voor AI in je bedrijf uitwerken met de hulp van experts. Dit vormt een mooie basis om vervolgens uit te bouwen tot nieuwe mogelijkheden.

Lees meer

Data Sharing Bootcamp

Data delen is een middel om je bedrijf te laten groeien. Ontwikkel een strategie en werk met bewezen tools om dit concreet te maken. Naast de praktische aanpak behandelen we juridische, business- en technologische aspecten, waarbij je zelf ‘hands-on’ aan de slag gaat.

Lees meer
Verken hoe de cursus Precisielandbouw ondernemers in de agrisector verder kunnen helpen in dit succesverhaal

De transitie naar een toekomstgerichte landbouw

  • 1

    Precisielandbouw 1.0

    Op dit basisniveau draait het om het verzamelen van bestaande gegevens met eenvoudige technologieën, zoals het nemen van bodemmonsters en visuele inspecties. Ook het gebruik van GNSS-technologie voor plaatsbepaling en automatisch rechtrijden valt onder dit niveau. Het (laten) maken van taakkaarten en het gebruik van sectie-afsluiting behoort ook tot Precisielandbouw 1.0.

  • 2

    Precisielandbouw 2.0

    In deze fase verschuift de focus naar variabele inputtoepassingen (VRA). Door de integratie van GPS-systemen en GIS wordt dataverzameling en -analyse verfijnder. Agrariërs beginnen zelf data te genereren en gebruiken bronnen zoals drones, bodemvochtsensoren en satellietgegevens. Dit stelt hen in staat om datagestuurde beslissingen te nemen en input zoals bemesting nauwkeuriger toe te passen, zelfs op vierkante meter niveau. Slim omgaan met data staat hier centraal: de basis voor smart farming.

  • 3

    Precisielandbouw 3.0

    Bij Precisielandbouw 3.0 draait het om realtime gegevensverzameling en -verwerking, waarbij metingen direct in acties kunnen worden omgezet. Agrariërs kunnen precisiewerkzaamheden uitvoeren op plantniveau, wat zorgt voor nog nauwkeurigere optimalisaties. Dit is ook het moment waarop de eerste autonome robots hun intrede doen op het veld. Er wordt gewerkt met grote hoeveelheden data (big data) en het variabel toepassen van inputs gebeurt op het niveau van individuele planten.

  • 4

    Precisielandbouw 4.0

    Het hoogste niveau van precisielandbouw richt zich op het delen van data en de integratie van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, Internet of Things (IoT) en big data-analyse. Dit stelt agrariërs in staat om nog slimmere en efficiëntere beslissingen te nemen, met name op strategisch en tactisch niveau. Het delen van data zorgt voor nieuwe inzichten en beter onderbouwde managementbeslissingen.

Niveaus van Precisielandbouw

Precisielandbouw is onderverdeeld in vier niveaus, elk ontworpen om agrariërs te ondersteunen bij het optimaliseren van hun processen en het werken aan duurzamer ondernemen. Bent u benieuwd op welk niveau uw bedrijf zich bevindt? Lees verder of vraag een Digital Maturity Assessment aan om dit te ontdekken!

Klaar voor de volgende stap?

Wilt u verder groeien binnen de precisielandbouw? Volg een cursus of workshop om uw kennis te verdiepen en vaardigheden te versterken. Voor een gerichte aanpak kunt u een Digital Maturity Assessment laten uitvoeren, zodat we kunnen bepalen op welk niveau uw bedrijf zich bevindt en hoe u de volgende stap kunt zetten.

Workshop Precisielandbouw

Voorbeeld precisielandbouw

Verzilting aanpakken

Verzilting komt steeds vaker voor in Nederland. Hoewel er zouttolerante aardappelsoorten bestaan, blijft het noodzaak om zoutstress zo snel mogelijk te detecteren. Gebruik van drones met warmtecamera’s meten de bladtemperatuur om vroegtijdig verzilting in aardappelplanten te identificeren. De agrariër kan hierdoor sneller en effectiever actie ondernemen om zoutstress in de planten te verminderen.

Lees meer

Aankomende evenementen

Meer
27 januari 2025

Workshop AI Ideation

Lees meer Lees meer
31 januari 2025

Learning Community: AI & Digital Twins – Workshop Digital Twins voor mkb-bedrijven in de bouw, infra en milieu

Lees meer Lees meer
31 januari 2025

Vooroplopen in Smart Agri

Lees meer Lees meer

Het laatste nieuws

Meer
Nieuws

Een dynamische start voor de Learning Community AI & Ground Sensing

Vorige week is de Learning Community AI & Ground Sensing afgetrapt met de eerste bijeenkomst. De groep ondernemers kwamen ...

Lees meer
Use case

Maak een goede start aan digitalisering met use cases

VanDerEng uit Heemskerk werkte met Techport en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om de mogelijkheden te verkennen. Vanuit ...

Lees meer
Persbericht

Hogeschool Utrecht en EDIH Digital Hub Noordwest ondersteunen mkb bij innovatie met AI

Hogeschool Utrecht (HU) en de EDIH Digital Hub Noordwest lanceren vijf Learning Communities om mkb’ers te ondersteunen ...

Lees meer

Blijf op de hoogte